RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12
F: (05) 627 11 22

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa San Paolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

www.koper.ozrk.si

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

TEČAJI PRVE POMOČI ZA VOZNIKE MOTORNIH VOZIL SO PREKLICANI

Tečaj: 23.03. in 24.03.2020 ob 14.30 - POLN TERMIN 

APRIL

Tečaj: 06. in 07.04.2020 ob 15:30  - POLN TERMIN 

Tečaj: 20. in 21.04.2020 ob 15.30 

IZPIT PRVE POMOČI ZA VOZNIKE MOTORNIH VOZIL:

Izpit: 26.03.2020 ob 14.30

APRIL

Izpit: 9.4.2020 ob 14.30 

Izpit: 23.04.2020 ob 14.30


PRIJAVNICA NA SPODNJI POVEZAVI: 

Prijave sprejemamo osebno na združenju, Gramšijev trg 1, Koper ali po elektronski pošti na info@rks-koper.si

Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

Prijavnica

VZOREC UPN NALOGA:

Položnica

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE

  • PO DOGOVORU - ZBIRAMO PRIJAVE

Prijave sprejemamo osebno na združenju, Gramšijev trg 1,Koper, po pošti ali elektronski pošti na info@rks-koper.si  Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

11. september - Svetovni dan prve pomoči

Sreda, 11. september 2013

Svetovni Dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in se je uveljavila v mednarodnem merilu, ko je leta 2003 kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. To kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), ki združuje 187 nacionalnih društev Rdečega križa, bo ob letošnjem Svetovnem dnevu prve pomoči poseben poudarek namenila prvi pomoči in varnosti v cestnem prometu. Prometne nesreče so namreč postale največji svetovni morilec. Vsakih 30 sekund se zgodi prometna nesreča s smrtnim izidom. Več kot 50% ponesrečenih umre v prvih minutah po nesreči. Je pa mogoče veliko teh ponesrečenih rešiti. Na tečajih prve pomoči se ljudje naučijo, kako pomagati ponesrečenim, kako jim nuditi prvo pomoč in kako pomembno je hitro in učinkovito ukrepanje.

V Sloveniji Svetovni dan prve pomoči obeležujemo 11. septembra z namenom opozoriti širšo javnost, kako pomembno je znanje prve pomoči od otroških let naprej. Stališče Rdečega križa Slovenije je, da bi morala država zakonsko urediti, da je znanje prve pomoči potrebno obnavljati vsaj na vsakih 5 let, ne pa, da pridobljenega znanja prve pomoči državljanom ni potrebno nikoli obnavljati.

V skladu z Zakonom o Rdečem križu Slovenije (Uradni list RS, št. 7/1993 in št. 79/2010) so naloge, ki jih Rdeči križ Slovenije opravlja kot javno pooblastilo na področju prve pomoči naslednje: organizira tečaje in izpite iz prve pomoči (za bodoče voznike motornih vozil, za prostovoljce, za zaposlene v delovnih organizacijah, za reševalce iz vode, za predavatelje prve pomoči in posebne tečaje za laike) ter organizira in usposablja enote za prvo pomoč (trenutno 80 enot prve pomoči Rdečega križa).

Na Rdečem križu že vrsto let opozarjamo, da znanje prve pomoči temelji na praktičnem delu, ki bi ga bilo potrebno v različnih starostnih obdobjih kontinuirano obnavljati. Nedopustno je, da tečaji prve pomoči niso obvezni sestavni del usposabljanja bodočih voznikov motornih vozil, obvezen je zgolj izpit. Prav tako je nedopustno, da lahko posameznik pridobi dvojnik izpita prve pomoči, ki ga je opravil pred 30 leti in več, ne da bi mu bilo potrebo to zanje osvežiti. V Zakonu o voznikih je potrebno ohraniti določila o obveznem izpitu iz prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije in vzpostaviti mehanizme za obnavljanja znanja iz prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije vsaj na vsakih 5 let. 

Prav zato si Rdeči križ Slovenije prizadeva, da bi se vsebine prve pomoči (preprečevanje nezgod, osnove nudenja prve pomoči) uvedle v obvezni učni program tako osnovnih kakor tudi srednjih šol. Preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči ni le izraz privzgojene solidarnosti, ampak sodi v splošno izobrazbo in usposobljenost, katere se je treba začeti učiti v osnovni šoli in pozneje nadgrajevati oziroma ohranjati kot veščino za vsakodnevno rabo.

Nekaj dejstev glede prve pomoči: Pogost vzrok smrti je nepravilno nudenje prve pomoči. Znanje prve pomoči je treba obnavljati. Hitra in pravilna prva pomoč rešuje življenja. Obvladovanje prve pomoči sodi v splošno izobrazbo in usposobljenost.

Strokovni center za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, v katerem sodelujejo priznani zdravniki in drugi strokovnjaki, oblikuje doktrino prve pomoči na nacionalni ravni. V slovenski prostor uvaja novosti po zgledu in na podlagi smernic Evropskega referenčnega centra za prvo pomoč.

Izvajalci tečajev in izpitov iz prve pomoči so zdravstveni delavci, ki opravijo usposabljanje in izpit ter pridobijo licenco predavatelja Strokovnega centra za prvo pomoč Rdečega križa Slovenije. Licenco morajo obnavljati vsake tri leta. Na tak način se seznanijo z novostmi na področju sprememb doktrine prve pomoči.

Rdeči križ Slovenije je v skladu z letnim programom dela, tako kot v preteklih petih letih, tudi letos v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter območnimi združenji Rdečega križa Slovenije, že organiziral in izvedel naslednja preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči:

  • 11. maj 2013, Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Debeli rtič; VII. Državno tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči, na katerem je sodelovalo 8 najboljših osnovnošolskih ekip (OŠ Notranjski odred Cerknica, OŠ Gornja Radgona, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, OŠ Šmarjeta Novo mesto, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava in OŠ Šmarje pri Jelšah), ki so zasedle prvo mesto na regijskih tekmovanjih preverjanjih, na katerih je sodelovalo več kot 100 osnovnošolskih ekip.
  • V obdobju maj - junij je bilo izvedenih vseh 13 regijskih preverjanj usposobljenosti "članskih" ekip prve pomoči CZ in RK, na katerih je sodelovalo več kot 130 ekip prve pomoči. 13 najboljših ekip bo svoje znanje preverilo na že XIX. državnem preverjanju, ki bo letos izvedeno v Velenju, 5.10.2013. Sodelovale bodo naslednje ekipe: Nuklearna elektrarna Krško, Gorenje iz Velenja, OZRK Izola, OZRK Kranj1, OZRK Ljubljana 1,PGD Poljčane, OZRK Murska Sobota, OZRK Ajdovščina 2, CZ Šentjernej, OZRK Cerknica, MO Ptuj, OZRK Slovenj Gradec in GE PP Trbovlje ter RK Oplotnica kot najboljša drugo uvrščena ekipa iz regijskih preverjanj.
  • Med 13. in 16. junijem 2013 je v mestu Wels v Avstriji potekal Evropski festival prve pomoči FACE (FIRST AID CONVENTION IN EUROPE) na katerem so se pomerile najboljše ekipe prve pomoči evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Sodelovalo je 21 ekip, Slovenijo pa je na tem mednarodnem tekmovanju predstavljala ekipa prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica, ki je bila najboljša na lanskem državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa (Ljubljana, 6.10.2012).Ekipa je svoje znanje in izurjenost pokazala na 12-ih delovnih točkah, ki so se razlegale po mestu Wels. Zasedla je odlično 3. mesto. Doseženi rezultat je plod večletnega dela tako članov ekipe kot tudi trenerjev in vseh, ki so v ekipo verjeli, jih spodbujali in podpirali pri delu. Počaščeni in ponosni smo, da imamo v vrstah Rdečega križa Slovenije tako izjemne prostovoljce, ki so tudi s svojo uvrstitvijo na evropskem tekmovanju prve pomoči postavili pomemben mejnik v razvoju ekip prve pomoči v Sloveniji in so tako v navdih vsem bodočim prostovoljcem.
  • V mesecu septembru ekipe PP RKS aktivno sodelujejo na EuroBasket-u, ki poteka v času od 11.9. do 22.9.2013.

 

O tem, kako pomembno je znanje prve pomoči se lahko prepričate sami in si ogledate XIX. Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki bo potekalo v soboto, 5. oktobra, v Velenju. Na sedmih delovnih točkah v mestnem središču Velenje bodo namreč člani štirinajstih najbolje uvrščenih ekip iz regijskih preverjanj, pokazali svoje znanje nudenja prve pomoči na realnih simulacijah različnih nesreč in ponesrečencev. Vljudno vabljeni.

Rdeči križ Slovenije z izvajanjem tečajev in izpitov iz prve pomoči, z organizacijo lokalnih, regijskih in državnih preverjanj usposobljenosti članov ekip prve pomoči ter z delovanjem strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, dviguje raven znanja prve pomoči tako med mladimi, kakor tudi med generacijami v zrelem in poznem obdobju. Na ta način vpliva na zmanjšanje predsodkov do dajanja prve pomoči in hkrati dviguje samozavest uporabnikov o pomenu samega znanja prve pomoči.

Ob dnevu prve pomoči se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki žrtvujejo svoj čas in znanje za reševanje življenj.

Prva pomoč rešuje življenja. Je za vsakega, kjerkoli.

Rdeči križ Slovenije

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad